marți, 27 decembrie 2011

Turta dulce

Am pregatit-o saptamana trecuta, in varianta de post.

Asa ca dau ambele variante aici, ca ingrediente:
- de frupt: la cca 500 g faina, un pachet de unt, 100 ml lapte, 100 g zahar, 200 g miere, 1 ou, o lingurita plina de scortisoara, optional ghimbir, cuisoare si alte condimente.
- de post: laptele se inlocuieste cu apa, oul se elimina, untul se inlocuieste cu margarina.

- decorul obisnuit se face dintr-o bezea foarte deasa si cu mult zahar, eventual colorata cu diversi coloranti. Cum eu am facut-o de post, am preferat doar sa ung bomboanele de turta dulce cu ciocolata topita.


Am facut o portie dubla pt ca aveam de daruit la vreo 65-70 de uratori cate 2 bucati macar, asa ca am folosit aprox. 1200 g de faina si am dublat restul cantitatilor.

In mod normal 2 linguri de zahar se caramelizeaza pe foc moale pana devine auriu sau usor brun apoi se stinge rapid cu putina apa. Acest caramel impreuna cu scortisoara da culoarea specifica turtei dulci, care este de un maroniu mai inchis decat nuanta din turtitele mele pt ca eu nu am vrut sa caramelizez zaharul.

Am pus mai intai toate ingredientele lichide, cu zaharul, scortisoara si margarina intr-un vas, apoi am tot adaugat faina pana cand a rezultat un aluat moale. Cand a inceput sa se desprinda de pe maini, am indepartat cu dosul lamei unui cutit aluatul de pe degetele mele apoi am lasat sa se odihneasca 20 de minute la temperatura camerei, si nu neaparat la rece, asa cum am vazut in alte retete.

Dupa acest timp de asteptare aluatul a devenit exact ca o plastelina si a putut fi cu usurinta modelat, cu putina faina pe palme. Pentru ca aveam de facut multe figurine, am folosit doar pentru vreo 20 dintre ele forme pt fursecuri, taiate din turta intinsa cu degetele in foaie grosuta pe un fund din lemn.

Restul de aluat l-am modelat in palme sub forma de bile, si mi-au iesit peste 150 de bomboane de turta dulce.

Le-am pus in tava cu hartie de copt si le-am lasat la cuptor la foc potrivit cam 20 de minute la prima tava, si cate 15 minute la celelalte 3 tavi. Turtitele se scot cat sunt usor rumenite si moi la atingerea cu degetul.
Dupa ce s-au racit, le-am uns cu cate putina ciocolata topita si le-am lasat peste noapte pe masa, sa se usuce glazura.

Au iesit aromate (am pus doar scortisoara) si moi. Asa le-am si vrut, moi, nu tarisoare, ca acelea din comert. :)

Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).