joi, 19 mai 2011

Linzer Torte - Bloggospodina

A doua reteta din concursul Bloggospodina, cea pe care trebuia s-o aleg de pe blogul Laurei Laurentiu este Linzer torte, a treia reteta ochita de mine si pusa deoparte :)) pentru ca pe prima, prajitura After eight si pe a doua, briosele Orange, le-au facut deja alte bloggerite inaintea mea. Asa ca nu am mai asteptat sa vina sarbatorirea sfintilor Constantin si Elena, la care intentionam sa fac un tort After Eight, ci m-am grabit sa vin si eu cu aceasta torta austriaca, fina si aromata.


Ingrediente: 250 de grame de faina, 100 de grame de unt rece, o lingura de iaurt (adăugată de mine, nu exista in reteta originala a Laurei), 50 de grame de migdale macinate, 1 ou mare, 150 de grame de zahar, coaja de lamaie, 1 plic de zahar vanilat, 1/2 de lingurita de praf de copt, 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de coaja de portocale din comert), zahar pudra pentru decor.


Toate ingredientele pentru aluat se pun intr-un castronel, se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos, apoi se adauga oul si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se formeze un aluat bun de intins. Se lasa cca o ora deoparte, la rece. Dupa aceea se imparte aluatul in 3 parti. Din doua parti de aluat se intinde foaie - ceea ce eu nu am reusit pentru ca nu stiu datorita carui fapt, s-a muiat foarte mult aluatul si  abia am reusit sa-l intind cu degetele pe vasul de Jena. 
De asemenea recomand ca vasul in care puneti foaia de torta sa fie uns cu unt sau ulei. Eu nu l-am uns, considerand ca aluatul avea destul unt, si o bucata mare din partea de jos a prajiturii a ramas lipita de sticla cand am scos-o din vas.
Dupa ce ati pus foaia in tava, intepati cu furculita din loc in loc aluatul, apoi uniformizati marginile tortei decupandu-le. Eu nu am avut cum sa decupez si am batatorit cu dintii furculitei toata marginea de aluat. 
Turnati gemul iar din bucata de aluat ramasa intindeti o foaie si taiati fasii de aluat pe care le puneti sub forma de grilaj pe deasupra tortei. Cum aluatul meu era moale, a trebuit sa formez cu mana acest grilaj, asa cum m-am priceput :)

Dupa aceea dati la cuptor la foc potrivit, 200 grade C, aproximativ 30 de minute, sau pana cand prajitura este usor rumenita. 

Apoi lasati in tava sa se raceasca, eventual dezlipiti marginile cu lama unui cutit. Dupa ce s-a racit am rasturnat-o rapid pe un fund din lemn apoi din nou, cu faţa in sus de data asta, pe un platou, pudrand torta pe deasupra cu zahar farin. Cum spuneam, daca vasul de Jena ar fi fost uns, aceasta operatiune era un succes total, dar asa, a fost doar unul partial :) 
Nu, nici chiar asa, poza de mai jos este o sectiune.


A iesit o prajitura aromata si chiar foarte, foarte fina. Pofta buna! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).