Prajitura de acum am facut-o un pic diferit fata de reteta pe care o aveti in finalul postarii.
Blatul: 6 oua, 7 linguri de zahar, 10 linguri de faina, 5 linguri de nuci/alune macinate, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, un plic de praf de copt.
Crema: un pachet de unt sau margarina, 7 linguri de zahar pudra, 2 lingurite de cafea foarte tare (lichida), un pumn de stafide macerate in rom.
Siropul: un pahar mare de apa si 5-6 linguri de zahar, cateva linguri de rom sau esenta de migdale.
Glazura: o ciocolata cu peste 75%cacao (Heidi, de preferinta) si 50 g de unt.
Metoda:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se obtine o compozitie cremoasa si albicioasa.Se adauga faina si praful de copt, apoi nucile, apoi aromele. La urma se amesteca usor, albusurile spuma.
Compozitia se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (metoda clasica, si pe asta am folosit-o eu acum, pentru ca blatul trebuie sa ramana in tava), sau tapetata cu hartie de copt, dar atunci trebuie multa atentie cand scoateti hartia de pe blatul copt.
Se da la cuptor timp de cca 30 de minute la foc potrivit. Se face testul cu scobitoarea si cand este gata se scoate din cuptor si se lasa in tava sa se raceasca.
Crema: untul se freaca spuma cu zaharul si se incorporeaza incet cafeaua. Nu e o problema daca se taie aceasta crema, pentru ca surplusul de lichid va intra ulterior in blat. La urma se amesteca si stafidele macerate.
Apa si zaharul pentru sirop se pun la fiert pana se dizolva zaharul, apoi sa da deoparte si cand este racit se adauga romul.
Blatul si insiropeaza.
Se pune crema si se niveleaza.
Ciocolata si untul se topesc la bain marie, sau se pun intr-o punga de plastic care la randul ei se cufunda cateva minute intr-un ibric cu apa care clocoteste, pana cand ciocolata este complet topita, apoi se toarna peste crema complet racita si se niveleaza cu o spatula sau un cutit lat.
Se da la rece 3-4 ore apoi se portioneaza si se serveste.
E adevarat ca o mare parte a prajiturii am facut-o pentru daruit, dar s-a mancat atat de repede ca abia am reusit sa pastrez un colt ca sa fac o poza finala.
Pofta buna! :)
Si reteta:
mie imi plac foarte mult prajiturile de casa.cele din comet ori sunt mult prea dulci,ori prea tari.
RăspundețiȘtergereimi place cum arata prajitura ta.sunt convinsa ca e delicioasa.
o z minunata!
Si mie imi plac, pt. ca nu au asa multe chimicale, cel putin eu rareori folosesc creme la pliculet sau alte prafuri. Dar spre deosebire de tine, mie prajiturile din cofetarii mi se par absolut insipide, nici dulci, nici gustoase, nu au nici o savoare de nici un fel.
RăspundețiȘtergereAsa le percep eu, comparand cu gustul celor din copilaria si adolescenta mea, cand prajiturile de casa erau pe locul doi fata de cele de cofetarie tocmai datorita gustului mult mai bun.
Rareori mai gasesc azi cate o cofetarie care prepara prajituri cu gust, dar si cu pret super-piparat.
O zi frumoasa si tie, multumesc!
Oana
State-am in dubii...care-i mai buna,asa cum ai facut-o tu sau reteta lui Nuta cu nuci si fara sirop???Raman cu dubiul pana le voi proba caci prajiturile de casa imi plac foarte mult!
RăspundețiȘtergerePupici si o zi placuta!!!
De bune sunt bune ambele variante, dar nu am avut atat de multe nuci in casa, incat sa iasa un blat apropiat de alcazare - ca asa de bun iese cu raportul acela de faina/nuci :)
RăspundețiȘtergereSigur ca le poti incerca pe ambele!