Pagini

luni, 21 noiembrie 2011

Krant, reteta clasica

In sfarsit am facut si un kranţ, reteta clasica, originala, cu 3 feluri de blat si 3 feluri de crema.


Blatul 1: 30 g pesmet, 2 albusuri, 60 g nuci macinate, 120 g zahar (5 linguri pline), un varf de lingurita de praf de copt.

Se mixeaza albusurile spuma, se adauga zaharul si se mixeaza in continuare, apoi se adauga nucile si pesmetul si se omogenizeaza usor. Praful de copt nu este in reteta din carte, dar eu pun intotdeauna pt un plus de siguranta. Se pune in tava pe hartie de copt. Eu am pus intr-o tava intinsa, dar in mod normal krantul se face in tava de cozonac. Acest tip de blat trebuie intins pe hartia de copt cu dosul lingurii pt ca nu va curge singur, e un aluat destul de putin fluid.
Se da la cuptor la foc mai moale, se face testul cu scobitoarea si cand e gata se scoate. Eu l-am tinut cam 30 de minute la foc potrivit.

Blaturile 2 si 3: 4 oua, 100 g zahar (4 linguri pline), 80 g faina, o lingurita rasa de praf de copt, 2 linguri de ulei.

Se face un pandispan care se va taia in 2 blaturi.

Blatul 4: 1 galbenus, 2 linguri apa, 50 g faina, 25 g nuci macinate, 1 albus, o lingurita rasa de praf de copt, 75 g zahar (cca 3 linguri pline).

Albusul se bate spuma. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana cand compozitia se albeste. Se adauga apa, apoi faina, nucile macinate, praful de copt, iar la urma se incorporeaza bezeaua cu o lingura amestecand de sus in jos. Aluatul se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt unsa cu putin ulei si se da la cuptor la foc potrivit 20-30 de minute. Sa face testul cu scobitoarea si dupa ce se scoate din cuptor se lasa in tava sa se racoreasca.


Crema 1: 80 g unt, 30 g zahar pudra, 2 lingurite esenta de menta (sau fistic), colorant verde - un varf de scobitoare, 1 galbenus (optional, eu nu am pus).

Zaharul se mixeaza bine cu untul la temperatura camerei. Se adauga galbenusul, esenta, apoi colorantul si se omogenizeaza bine dupa fiecare ingredient pus.

Crema 2: 100 gem (de piersici am avut eu), 50 g unt, zeama de la o jumatate de portocala.

Se amesteca mai intai untul cu gemul apoi se subtiaza cu zeama de portocala.

Crema 3: 70 g zahar pudra, 70 g unt, 50 g ciocolata neagra, esenta de rom, 1 galbenus (optional).

Se mixeaza untul cu zaharul, se adauga ciocolata topita si racita (daca e fierbinte se compromite crema, ciocolata sa fie topita si apoi racita pana cand este inca fluida), esenta de rom si galbenusul. Dupa fiecare ingredient se mixeaza bine crema.


Siropul: 200 ml apa si 200 g zahar se pun la fiert pe foc mic. Se aromatizeaza cu orice este potrivit prajiturii: eu am pus cateva picaturi de esenta de rom.

Am asamblat blaturile si cremele: blatul 1cu crema 1, blatul 2 cu gem, blatul 3 cu crema 3 din care am lasat 2 linguri, deasupra blatul 4 si peste el un strat subtire din crema de ciocolata - cele 2 linguri puse deoparte. Am dat la rece peste noapte iar glazura am pus-o inainte cu 3-4 ore de a servi prajitura la masa.























Kranţul: 100 alune nesarate, 300 g zahar, 4-5 linguri de apa, zeama si coaja rasa de la o jumatate de lamaie.
Alunele le-am taiat cu cutitul, marunt. Zaharul si apa le-am pus la fiert impreuna cu coaja si zeama de lamaie. Cand apa a scazut, am luat de pe foc si am adaugat alunele amestecand bine de tot. Am portionat prajitura in doua si peste fiecare din ele am turnat acest zahar caramel cu alune.
Este important ca glazura sa nu iasa perfect tare, pt ca riscati sa nu puteti taia feliile de prajitura - am patit-o de aia zic :)) Sau faceti asa cum scrie la reteta - o aveti in josul postarii - pentru ca e musai ca existe acest zahar ars in prajitura ca sa crănţăniţi in timp ce o mancaţi. De aici vine si denumirea de kranţ.Apoi dati la frigider pt cateva ore.


Dupa care aduceti la masa,


portionati,


savurati,


si serviti :)


Pofta buna! :)
Mai jos reteta din cartea de bucate, singura pe care o am si contine aceasta reteta, pe care am facut-o cu foarte mici modificari.




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!




9 comentarii:

  1. Foarte faina prajitura asta.Arata bestial.
    Sa ai o saptamana frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Micule, ma bucur ca-ti place. E cam multicica treaba la ea, dar rezultatul merita din plin efortul! :)

    O saptamana senina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai muncit ceva la ea...Dar ti-a iesit dementiala!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de bine arata prajitura ta! Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. pare tare migalos, dar cand ma gandesc cat de bun este, zic ca merita :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Fetelor, scuze de intarziere, am avut cateva zile de treaba mai mult ca de obicei la serviciu.

    Mihaela, multumesc de compliment, desertul asta, asa cum se afla, merita incercat la o ocazie speciala.

    Livia, multumim frumos, ne-am lins pe buze :)

    Zazule asa pare, dar cu doua cuptoare se rezolva mai repede treaba asta. E bun, e bun tare! :p

    Dia, mult de munca, dar rezultat excelent!

    Va pup, o seara linistita tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  7. mamaicaaaa ce delicu....dar si ce munca.totusi cred ca munca se compenseaza cu o feliuta de prajitura.ce dimensiune a avut tava in care ai copt blaturile?poate imi mai trece lenea si o sa incerc si eu.pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarah pentru blaturile 2-3 am folosit o tava de 28/40 iar pentru celelalte doua blaturi tavi de aragaz si de Jena de 20/30, dar dupa cum se vede si in poza am pus aluatul cam pe trei sferturi in tavile alea mici, ca sa se potriveasca la marime cu blatul cel mare pe care l-am taiat in doua jumatati.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).