vineri, 4 noiembrie 2011

Placinta dobrogeana

Aveam de mult in plan placinta asta, mai cu seama ca de foarte mult timp nu am mai mancat asa ceva, de cand nu am mai fost pe la Mamaia la satul de vacanta, adica de peste 20 de ani.

Aveam un pachet de foi de placinta la congelator, asa ca m-am pus pe cautat retete pe net si prin caietele mele. Una aveam de multa vreme, insa era partial copiata, nu-mi amintesc din ce motiv. Iar pe net am gasit cateva variante de la  care am luat sosul, ingredient despre care nu tin minte sa fi existat in perioada "impuscatului", desi placinta asta era o bunatate chiar si asa, simpla, comerciala, cum era ea pe atunci, prin vremurile acelea cenusii.

Reteta care m-a atras cel mai mult ca sursa de inspiratie este aici: http://gabrielacara.blogspot.com/2009/03/placinta-dobrogeana.html
 

Am folosit un pachet de foi de placinta din comert, 300 g telemea nu foarte sarata, 500 ml smantana (250+250), un pahar de 200g de iaurt, 3 oua intregi, 100 ml lapte, ulei pt uns foile.

Am maruntit telemeaua cu o furculita, am adaugat jumatate din cantitatea de smantana si am intins aceasta pasta de branza peste foile de placinta unse cu putin ulei dupa care am rulat. As fi vrut sa fac placinta asa cum era ea in Satul de Vacanta, adica nerulata, ci cu foile intinse si asezate straturi, dar nu stiam cum aveam sa pun sosul peste placinta intinsa, asa ca am rulat-o.

Am avut in total 3 rulouri pe care le-am asezat intr-o tava mai inalta si le-am strans putin de la capete, ca sa le dau aspectul acela usor incretit.
Din iaurt, restul de smantana, ouale batute si lapte (l-am adaugat pentru ca aveam o smantana prea groasa, in mod normal nu este necesar laptele) am facut sosul pe care l-am turnat peste placinte.

Am dat la cuptor la foc mediu si cand s-au rumenit, dupa cca 40 de minute, le-am scos si le-am lasat sa se racoreasca in tava,

apoi am portionat si am servit cate o bucata calda. Nu stiu daca placinta dobrogeana este buna si rece, dar am auzit ca unii s-ar da in vant dupa o portie alaturi de un pahar de lapte batut, dimineata, la micul dejun :p

Pofta buna! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).