Pagini

joi, 29 decembrie 2011

Cum aranjam o masa festiva? (2)

Desi mai am o postare pe acest subiect, de acum un an, azi vin cu unele imbunatatiri si cu poze concludente de unde ne putem cu totii inspira, daca nu avem prea mult talent la decoratii de interior.


Pentru a fi armonioasa si eleganta, o masa festiva trebuie sa contina o combinatie potrivita de culori. Asadar mai intai trebuie sa stabilim ce culori dorim sa aiba masa (tacamurile, farfuriile, fata de masa si servetelele, decorurile).

Putem alege o singura nuanta, doua (cel mai potrivit) sau trei ori chiar mai multe. Tematica sau codul de culori trebuie sa respecte o anume armonie sau un contrast de nuante in asa fel alese incat sa nu deranjeze privirea. De exemplu auriu cu alb, alb cu bleu, negru cu argintiu, alb cu rosu, rosu cu verde (aici ambele nuante ar trebui sa fie mai inchise, altfel aceasta combinatie poate usor sa para de prost gust si sa fie suparatoare pentru ochi), ori rosu-verde-auriu, ca in poza de mai sus, alb-argintiu-albastru, alb-roz pal-rosu burgund, bej-negru-auriu, sau chiar auriu-negru-alb-rosu burgund-verde inchis ca in poza de mai jos, etc. Important este ca nuantele alese, chiar daca sunt mai multe, sa se potriveasca unele cu celelalte.


Odata aleasa combinatia coloristica puteti trece la stabilirea setului de tacamuri, ale fetei de masa, servetelelor si mai ales a decorurilor propriu zise, care se pot folosi in cazul unei mese festive de Craciun, Revelion, Paste,  ori alta ocazie speciala. Aceste accesorii pot fi panglici asortate, lumanari, sfeşnice, globuri, decoruri din staniol, carti de vizita pe care scrieti numele invitatului (la mesele mai pretentioase gazda stabileste locul fiecarui invitat si pune pe sau langa farfurie un carton cu numele acestuia), stelute de diferite marimi, flori naturale, ghirlande, inimioare (la o masa de logodna sau la sarbatorirea Sf. Valentin), personaje de desene animate (la o masa a copiilor), suportul pt tacamuri sau inelul cu care legati servetelele, etc.

In continuare va propun cateva idei de aranjare a meselor festive, gasite pe internet (din fericire netul e o vasta resursa, iar la sfarsitul acestei postari voi enumera sursele fotografiilor preluate).

In poza din stanga o combinatie de alb cu albastru, eleganta, usor sobra si la indemana oricui, mai ales ca presupun ca majoritatea avem in casa seturi de farfurii albe.

O foarte frumoasa combinatie de alb cu auriu, trebuie sa recunosc, preferata mea :)
Avand in vedere pretiozitatea temei coloristice, care sugereaza aurul si nobletea lui, este de preferat sa folosim seturi sofisticate de farfurii, dantelate precum in poza, ca si seturi de tacamuri deosebit finisate.





Urmeaza cateva fotografii unde nuanta predominanta este rosu-burgund, un rosu inchis, de culoarea vinului de Burgundia, de unde si denumirea. Ceea ce da un plus de eleganta si de rafinament este setul de pahare din cristal de aceeasi nuanta la poza din dreapta.
Mi se pare importanta proportia in care aceasta nuanta nobila ar trebui folosita, care nu trebuie exagerata, altfel prea mult rosu putand da o senzatie de agresiune, vizual vorbind.



Pentru masa de Paste, o combinatie de alb, argintiu si cateva nuante de bleu, cu decoruri realizate din carton si staniol. Adaptand formele decorurilor, aceasta fotografie va poate inspira pentru orice alt gen de masa festiva.
 

O masa decorata in alb si roz.


Si o masa foarte eleganta si sobra in negru si auriu, cu tacamuri gen argintarie vintage. Din neatentie probabil, cel care a aranjat tacamurile, a uitat ca un cutit se plaseaza INTOTDEAUNA cu tăișul spre farfurie, nu spre exterior!


Si in final, va reamintesc cum se aranjeaza paharele, tacamurile si farfuriile la o masa:
 

1. Cutit pt unt  2. Farfurie pt paine   3. Lingura pt ciorba/supa   4. Furculita pt peste   5. Cutit pt peste   6. Furculita pentru friptura/fel principal   7. Cutit pt friptura/fel principal   8. Farfurie suport   9. Bol/farfurie de ciorba sau supa   10. Lingurita   11. Furculita pt desert   12. Pahar pt apa   13. Pahar de sampanie   14. Pahar de vin rosu   15. Pahar de vin alb

In lipsa ciorbei, la nr. 9 se pune farfurie pt aperitive, iar lingura se elimina dintre tacamuri, adaugandu-se cutit si furculita pt aperitive (sunt ceva mai mici decat tacamurile pt friptura), daca aveti seturi de tacamuri atat de complexe.
Dupa ce se termina de servit felurile de mancare, se iau farfuria de paine si cutitul pt unt si se aduce farfuria pt desert.

Asa ca, nu va ramane decat sa va inspirati si sa lasati imaginatia si mainile indemanatice sa lucreze.
Va urez mult spor la decorat si o masa imbelsugata si aratoasa de Revelion, oriunde v-ati afla! :)


Surse foto:

http://www.garbo.ro/articol/Casa-Gradina/489/slideshow/5-exemple-de-aranjare-a-mesei-de-craciun.html

http://www.aspoonfulofsugardesigns.com/2010_12_01_archive.html

http://blog.interflora.co.uk/our-choice-of-the-top-10-christmas-flowers/

http://dcdesigncoop.com/tag/table/

http://blog.e-mealz.com/?attachment_id=956

http://messagenote.com/home-interior-design/5-christmas-table-decorations

http://tinsleyeebremen.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

http://www.featurepics.com/online/Elegant-Blue-White-Christmas-Table-Setting-1376729.aspx

http://www.creartusa.com/pages/How-To-Set-A-Formal-Dinner-Table.html

http://boardgamegeek.com/geeklist/34175/three-course-meals-theme-night

http://nenaghgal.blogspot.com/2010/04/table-inspirations-from-eddie-ross.html

http://homedecorgallery.info/beautiful-cheap-christmas-decorations/

3 comentarii:

  1. Multumesc de vizita, Dia! Si mie mi-au placut mult si as vrea sa am ocazia sa ornez si eu o masa in acest fel deosebit :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani si un 2012 plin de bucurii si impliniri.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).