Pagini

marți, 20 martie 2012

Fasole batuta

Singurul fel in care fasolea boabe imi place de nu se poate, e fasolea batuta. In poze se vede o farfurie cu mai multe feluri de mancare de post, printre care si doua linguri zdravene din aceasta crema pe care as manca-o si la gustare si la felul principal si la desert :)

Ingrediente: 0,5 kg fasole boabe cu bobul mare, 2-3 cepe, usturoi dupa gust, sare, piper, o lingura de bulion, ulei.

Fasolea se pune in apa calduta cu o seara inainte si se lasa la muiat peste noapte. Daca e fasole noua, nu se mai pune in apa in prealabil. Cand va apucati de pregatit mancarea, se pune la fiert sa dea cateva clocote, se arunca apa, se pune din nou la fiert in apa rece (sau calda, fiecare cum stie), si iar se arunca apa. Se repeta operatiunea de 3-4 ori. Dupa aceea se lasa sa fiarba la foc moale pana cand fasolea este bine fiarta si se zdrobeste usor cu furculita. Se scoate cu spumiera din apa si se da prin sita sau la blender (desi aici nu se pot separa cojile de pe boabele de fasole) pana cand totul devine o crema compacta. Se potriveste de sare si piper, se amesteca apoi cu bulionul desfacut in putina apa fierbinte, sau chiar clocotit pe foc.
Separat se taie cepele marunt si se calesc in ulei, se coloreaza totul cu putin bulion, iar usturoiul se pregateste ca pentru mujdei. Fasolea se pune intr-un castronel iar la mijloc se face o scobitura cu dosul lingurii unde se pune ceapa calita impreuna cu uleiul. Mujdeiul se poate incorpora de la inceput in pasta de fasole, sau se poate servi separat intr-o sosiera - eu prefer separat.

Sanda Marin recomanda acest fel de mancare sa fie servit cu mamaliguta, insa eu prefer varianta cu paine, sub forma de tartina.
Insa oricum ati servi, eu zic ca este un fel de mancare foarte gustos, de facut oricand aveti pofta, nu doar in perioadele de post.

Pofta buna! :)

5 comentarii:

  1. Fasolea este preferata mea.Servesc si eu.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna! Eu obisnuiesc sa pun bulionul peste ceapa calita (sa dau culoare uleiului)si apoi sa o intind peste vasul in care am pus fasolea (un fel de glazura). Cat despre mamaliga, poate doar pe feli de mamaliga prajita(in mult ulei in ceaun si apoi scursa)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mihai: am vazut si am si mancat fasole batuta asa cum spuneti. Este foarte buna oricum ar fi, doar ceapa prajita sa nu lipseasca :)

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).