Pagini

marți, 17 aprilie 2012

Pasca cu smantana

Tot din seria "caietul cu rețete", o altă rețetă veche, adusă de taică-meu de pe la birou, de la colegele lui, prin anii '80.

Pasca cu smantana

Pentru o pască trebuie: 500 g aluat de cozonac sau mai mult (depinde de tavă și de gusturi), 1 kg de smântână, 7 gălbenușuri, 5 albușuri, 10 linguri de zahăr (250 g), 4 linguri pline de făină (100-120 g), un praf de sare, vanilie, esență de rom, stafide, ou pentru uns.

Aluatul de cozonac se împarte în 3 părți. Din două părți de aluat se întinde foaie și se aşează într-o tavă unsă cu ulei sau direct pe hârtia de copt (folosind hârtie de copt puteți scoate pasca fără probleme din tavă). Din aluatul rămas se face un colăcel pentru margine și un decor în formă de cruce de pus pe deasupra păștii.

Pasca cu smantana

Eu am folosit foarte puțin aluat pentru că nu-mi place pasca în care predomină aluatul, de aceea nici colăcelul nu iese în evidență și nici crucea de pe pască nu e decât simbolică :) dar cine preferă altfel, poate folosi cât aluat dorește la o pască; într-adevăr, cu aluat mult, iese foarte aspectuoasă.

Pasca cu smantana

Umplutura se face astfel: dacă aveți smântână de la piață, se pune într-o pânză foarte curată, sub formă de trăistuță, pe o farfurie adâncă plină cu făină de grâu timp de câteva ore, sau chiar de seara până dimineața. Astfel făina atrage tot zerul și smântâna rămâne groasă, bună de preparat. Dacă luați smântână de market, alegeți un sortiment consistent, gen Panda sau Muller.

Se mixează albușurile până devin bezea și se lasă deoparte. Gălbenușurile se mixează cu zahărul și zahărul vanilat până când devin albicioase și cremoase. Se adaugă apoi făina, sarea, smântâna, stafidele, esența de rom, iar la urmă albușurile bătute spumă tare.
 
Pasca cu smantana

Umplutura se pune peste aluatul din tavă și se unge cu ou înainte de a băga tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180 de grade) cca 30 de minute, sau până când trece testul scobitorii. După aceea se lasă să se răcorească în tavă cam 10 minute apoi se scoate cu tot cu hârtie pe un fund din lemn. Când este rece, se poate dezlipi ușor hârtia de pe pască. Dacă nu folosiți hârtie de copt, este mai greu de scos pasca din formă fără să se rupă. Eu folosesc tăvi din sticlă de Jena și nu scot pasca din tavă. Porționez când o servesc și fiecare felie o dezlipesc de pe fundul formei cu o spatulă.

Pasca cu smantana

Această pască iese foarte fină și aromată.

Poftă bună! :)

Pasca cu smantana

Și rețeta:

Un comentariu:

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).