luni, 11 iunie 2012
Gogosi simple
Le-am facut ieri, dupa reteta Sandei Marin, si s-au terminat aproape instant.
Ingrediente: 500 g faina, 1 ou, un pliculet de drojdie uscata, 2 linguri de ulei, cca 250 ml lapte, un praf de sare, 700ml ulei pt prajit, zahar pudra vanilat.
O mana de faina am amestecat-o rapid, pana la omogenizarea completa, cu o ceasca (150 ml) de apa clocotita. Am lasat sa se raceasca si intre timp am framantat aluatul din restul de faina, ou, drojdie si un praf de sare, turnand lapte cat se cerea pentru un aluat potrivit de tare. La urma am incorporat si aluatul oparit, apoi si cele doua linguri de ulei.
Mie mi-a rezultat un aluat relativ moale, pe care l-am lasat la dospit aproximativ 20 de minute.
Dupa ce a crescut, am pus pe foc un ceaun cu 700 ml ulei si cand a fost bine incins, am inceput sa torn cate o lingura de aluat. Fiecare gogoasa s-a prajit pe o parte si pe alta, apoi le-am scos cu spumiera intr-un castronel.
Dupa ce s-au racorit un pic, le-am pudrat si le-am servit calde. Au iesit foarte pufoase si gustoase. Cine doreste poate pune si in aluat una-doua linguri de zahar - eu nu pun pentru ca zaharul face ca gogosile sa se coloreze intr-un brun prea accentuat la prajire.
Fireste ca domnul D., cu tot diabetul lui, nu s-a putut abtine de la a manca gogosile pentru poza, pudrate din plin cu zahar :))
Oricum, dupa vreo ora, deja nu prea mai era nici o gogoasa in castron. Pofta buna! :)
Etichete:
aluat dospit,
desert,
dulciuri,
gogosi,
retete traditionale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
La cat de bine arata cred si eu ca se termina urgent.Pup!
RăspundețiȘtergereNumai mirosul de gogosi cand il simti, te duci catre ele si cu ochii inchisi :) Te pup, Dia!
Ștergere:)) M-ai facut sa rad cu ultimul comentariu! Chiar aveam in minte sa fac gogosi, insa niciodata nu-mi ies asa pufoase ...si ma oftic....si nu mai fac! O sa incerc reteta ta, poate am si eu sanse de reusita..mai ales ca au fost savurate cu asa mare pofta de domnul D. !!!
RăspundețiȘtergereCristina, eu de cand am descoperit ce usor este sa faci aluatul acela oparit, orice aluat dospit asa il fac, insa recunosc ca mie imi iese si foarte moale. De exemplu aluatul de gogosi nu putea fi lucrat cu mana, sub nicio forma. De aceea taica'meu a trebuit sa foloseasca lingura - ne-am impartit treburile: eu, aluatul, el prajitul gogosilor.
RăspundețiȘtergereInsa intr-adevar, s-au mancat instant (au iesit vreo 25 de toate) si, tot la cererea lui D., a doua zi am facut si un tort cu caise, ca iar voia ceva dulce :))