Nu, nu s-a intamplat nimic tragic, ci pur si simplu am ales aceasta reteta printre cele trimise pentru tematica lunii la gustos.ro
Desi este un desert de influenta religioasa, gasindu-se pe tot teritoriul tarilor ortodoxe, in Moldova, pe la tara, constituie adesea o mancare usor de preparat, foarte dorita de cei mici, care se consuma mai ales pe timp de vara, cand oamenii au de muncit pamantul si carbohidratii din acest amestec de grau cu zahar le furnizeaza energia necesara.
Ingrediente: 500 g grau decorticat sau arpacas, 350 g zahar sau miere, 250 g nuci macinate, vanilie, rom, coaja rasa de lamaie, zahar pudra, cacao si bomboane pentru decor.
Graul se spala in mai multe ape (7 sau 9 spune traditia religioasa) si apoi se lasa in 3 litri de apa, de cu seara, la inmuiat. A doua zi se fierbe la foc mic amestecand sau miscand oala din timp in timp, ca sa nu se prinda graul de fundul vasului. Daca mai trebuie apa, se mai adauga. Cand este fiert - dar asta presupune cateva ore - bobul este umflat, crapat, "inflorit" si foarte moale. Se lasa atunci sa scada apa, si cand a scazut bine de tot - coliva trebuind sa fie consistenta nu moale sau curgatoare, se inchide focul si se lasa la racorit cu un prosop umed peste vas, ca sa nu prinda pojghita. Dupa ce se racoreste bine, sa adauga zaharul (sau mierea) si se mai pune pe foc pana cand acesta este complet dizolvat, timp in care se amesteca des pentru ca sa nu se prinda. Racorita, coliva se amesteca cu coaja de lamaie, 2 pliculete de zahar vanilat, nucile macinate (puteti pastra 2-3 linguri pentru decor) si o fiola de esenta de rom. Se pune pe un platou, i se da forma de tort, patrat, rotund sau oval, iar pe deasupra se presara nuca macinata pusa deoparte, apoi zaharul pudra, iar praful de cacao se foloseste pt a desena diverse forme (cruce, daca e o coliva pentru biserica, orice alt desen daca este pentru consumul zilnic) pe coliva. De asemenea se folosesc si bomboane sau alte ornamente pentru decor.
Vai,cat de mult imi place coliva.Eu deseori imi fac.Acum insa imi este pofta si servesc de la tine.
RăspundețiȘtergereNu stiu de ce este asociata cu evenimente nu tocmai placute.
Pupici multi!
Si mie imi place, Dia. De ce e asociata cu asemenea evenimente? Poate pentru ca graul simbolizeaza renasterea? :)
Ștergereda are dreptate Dia..eu sunt din Moldova..si colivia nu lipseste niciodata de la inmormintare...
RăspundețiȘtergere