sâmbătă, 3 august 2013
Varza a la Cluj
Deși pe căldurile astea nu e o alegere tocmai bună, eu o postez, pentru că am făcut-o acum mai multe săptămâni, când nu era chiar atât de cald și nu prea bine. :)
Avem nevoie de: o varză mare, 1 kg de carne de porc, câteva felii de slănină afumată, 3-4 cepe, o lingură plină de bulion pastă, boia de ardei (iute sau dulce, după gust), 100 g orez, ulei, piper, sare, smântână.
Carnea și slănina afumată se dau prin mașina de tocat. Ceapa se taie mărunt și se călește ușor, înăbușit, într-o tigaie cu ulei, apoi se adaugă și carnea tocată să se călească 10 minute după care se dă deoparte. Orezul se spală și se lasă în apă caldă, apoi se omogenizează cu ceapa și carnea. Se dă un praf de piper. Varza se dă prin răzătoare și se freacă cu sare.
Într-o oală ceramică sau alt vas care poate merge și la cuptor, se pune un strat de varză, un strat de carne tocată, iar deasupra iarăși un strat de varză.
Bulionul și boiaua se diluează în două pahare mari de apă și se toarnă peste mâncare. Se lasă la fiert la foc domol, sau la cuptor, timp de 2-3 ore, până când varza e bine fiartă, fără să amestecați în ea, doar mișcați oala din mânere în stânga și în dreapta din când în când. Dacă mai este nevoie, mai adăugați apă.
Se servește cu pâine, sau cu mămăliguță caldă, cu smântână și, opțional, cu ardei iute.
Poftă bună!
Și rețeta din rețetarul general de acum 50 de ani:
Etichete:
carne de porc,
carne tocata,
felul doi,
retete traditionale,
varza
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
O portie maaare pentru mine,te rog!Diana nu are voie deloc varza,si culmea este ca-i place.Din acest motiv nu gatesc,si as manca cu ochii varza.
RăspundețiȘtergereTe pup!
O porție maaaare, merge la DiaMarrrrr! :)
ȘtergerePRAJITURA DE CASA-La aceste cantitati blatul a iesit o compozitie destul de tare(nu curge), lipicioasa, pe care am intins-o cu greu in tava. La coacere a iesit mai degraba ca o paine decat ca un blat de prajitura ceea ce ma duce cu gandul ca faina este cam multa. Cele 600 g faina au fost cantarite sau puse cu un pahar gradat? Rog raspuns. Multumesc.
RăspundețiȘtergereNu, nu au fost cantarite, au fost puse cu un pahar obisnuit, de 200 ml. Mie nu mi-a iesit chiar bun de intins - poate depinde de faina, eu folosesc NUMAI faina Dobrogea - dar tarisor. Insa am avut praf de copt italian, si vreau sa spun ca nu se compara cu al nostru.
ȘtergereDar intr-adevar, aluatul iese mai apropiat de paine decat de un aluat pufos gen pandispan.