Pagini

joi, 19 decembrie 2013

Tescovina de casa

 
Tescovina de casă, rețetă și mod de preparare. Cum se face tescovina de casă pas cu pas. Ce este tescovina.


Tescovina este băutura rezultată din ceea ce rămâne din struguri după ce au fost dați prin teasc. La noi în casă o face taică-meu, bineînțeles, odată la câțiva ani, după ce face vinul.
În primul rând strugurii nu se dau prin teasc până nu mai rămâne nimic din boască. Așa, cam 10-20% din zeamă e bine să rămână acolo. Apoi se pune boasca în saci de plastic și se așteaptă măcar câteva zile. O puteți lăsa deoparte și 2-3 luni, nu e nici o problemă.


Apoi se pune într-un cazan de felul celui din poză (dar e mult mai bine să fie din cupru), cazanul să nu fie plin ochi, să rămână spațiu cam de o palmă. Apoi se pune capacul peste cazan și se lipește de jur împrejurul vasului cu un aluat făcut din făină cu apă. Un pic de aluat se pune și în partea de sus, de unde iese țeava de cupru, ca să etanșeizeze vasul. Astfel, când boasca începe să fiarbă, aburii se ridică înspre țeavă, vor condensa și alcoolul rezultat va curge pe spiralele țevii, se va răci în zona unde țeava este în apa din chiuvetă, apoi va curge jos, într-un vas, de preferință un ibric mai mare.


Trebuie să gustați din când în când țuica ce iese din țeavă, să-i verificați tăria: când este prea apoasă, stingeți aragazul, lăsați totul pe loc și după cca 15-20 de minute, sau mai mult, puteți scoate încet capacul cazanului. Ce a rămas din boască se aruncă, apoi se pune un nou cazan la fiert.

Prima tescovină iese tulbure, de aceea ea trebuie fiartă la cazan încă o dată. Deci după ce ați terminat de fiert toată boasca, puneți tescovina rezultată în cazan și mai fierbeți odată. Acum va rezulta o băutură limpede și cu mai multă tărie. După care o veți pune la sticle și o veți folosi la nevoie.

Noroc!





Dacă ți-a plăcut, distribuie să afle și alții:



4 comentarii:

  1. la mine a iesit cam tare a doua....cca 65-70 grade,!ar trebui combinata cu ceva...??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie combinata, domnilor asa le place. Dar daca vi se pare prea tare, faceti lichior sau mai adaugati apa, pana devine cat de tare suportati dv.

      Ștergere
  2. Câteva neclarități
    Puneți apa în sacii respectivi?
    Puneți zahăr sau nu?
    Când puneți la distilat mai puneți ceva apa, ca sa nu se lipsească sau cum procedați?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, nu se pune apa, dar sunt bine inchisi ca sa nu se usuce boasca. Tatal meu nu a pus niciodata zahar, nici in vin nu era de acord sa puna. Nu, nici la distilat nu se pune apa, se pune boasca de la struguri asa cum se prezinta, dar cum am spus in reteta, sa nu fie foarte bine storsi strugurii, ca altfel nu prea ai de unde scoate tuica. Resturile, cojile, ceea ce ramane nu se lipeste de vas. Insa daca vreti sa faceti o tescovina mai băubilă si nu cu multa tarie, probabil ca puteti adauga si apa la distilare. Tatal meu facea o tescovina foarte tare, eu, ca femeie, nu puteam nici sa gust. Era cel putin ca un whisky de buna calitate din comert.

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).