miercuri, 31 decembrie 2014
Cozonac cu nuca si fructe confiate
De fapt, am pus și rahat turcesc în el, așa că nu are doar fructe confiate și nucă. Și ... ca să fiu sinceră până la capăt - ca să-mi meargă bine în noul an ;) - este primul meu cozonac. Dedicat celui care mi-a pus lingura în mână, ca să zic așa, și m-a învățat să prăjituresc și care acum mă privește de printre stele.
Cozonacul ăsta cu nucă, rahat și fructe confiate l-am făcut așa. Am pus de cu seară ingredientele pe masă ca să aibă toate aceeași temperatură atunci când mă apuc de făcut aluatul, și tot de cu seară am pus două mâini de stafide într-un borcan și am turnat rom peste ele să le acopere. Am folosit pentru 2 cozonaci 1 kg de făină de calitate superioară, cernută proaspăt, un pachet de unt, 300 g zahăr, 700 ml lapte, două plicuri de drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă), 5+1 ouă, un praf de sare, 2 plicuri de zahăr vanilat, 2 fiole de esență de rom, răzătură de lămâie și de portocală, ulei pentru făcut foaia și uns tăvile; pentru umplutură: 250-300 g miez de nucă măcinat, 6 linguri de zahăr, o lingură plină cu cacao, stafide, rom (alcool, nu esență), rahat, fructe confiate după gust.
Mai întâi am pus cca 150 ml lapte la fiert și apoi am amestecat în el rapid 4 linguri de făină, am luat de pe foc și am continuat să amestec până când am obținut un aluat lipicios și omogen. Acest aluat de ecler se lasă să se răcorească. Apoi am pus puțin lapte călduț într-o cană cu o linguriță de zahăr și am amestecat drojdia. Am auzit doamne care spun că drojdia uscată nu se face maia, ci se pune ca atare în făină și se frământă aluatul. Eu nu am vrut să risc - dacă maiaua nu crește, nici aluatul nu va crește, așa că întotdeauna fac maia, pentru verificare. După aceea am pus ingredientele (fără lapte, deocamdată), din care 2 ouă întregi și 3 gălbenușuri (celălalt ou este pt uns pe deasupra), peste făină, în lighean și am adăugat maiaua. Am început frământatul punând câte puțin lapte (e posibil să vă mai rămână, nu puneți tot laptele deodată), până când am obținut un aluat potrivit de tare și bun de întins. Ca să iasă pufos, aluatul e bine să fie mai moale, chiar dacă nu vi se dezlipește de pe degete. După ce s-a omogenizat, am pus ligheanul cu coca la loc cald (pe aragazul la care dădusem deja foc la cuptor) și am acoperit cu un șervet. Am lăsat la dospit cca o oră și jumătate și în acest timp am pregătit nuca, rahatul și fructele confiate.
Cele 3 albușuri rămase le-am mixat la viteză maximă cu cele 6 linguri de zahăr. Nuca măcinată am amestecat-o cu lingura de cacao apoi am adăugat bezeaua și am omogenizat - iese cam vârtoasă umplutura - iar la urmă am pus stafidele din borcanul cu rom, plus 3-4 linguri de rom, atât pentru aromă cât și pentru a mai fluidiza umplutura de nucă. Apoi am tăiat bucățele rahatul și feliuțe smochinele, caisele și curmalele confiate - eu asta am pus în cozonac, așa cum se vede în poză.
Când aluatul și-a dublat volumul, am împărțit coca în două, am întins câte o foaie pe planșeta unsă bine cu ulei, am așezat umplutura, fructele și rahatul apoi am rulat și am pus cozonacii în tavile tapetate cu hârtie de copt unsă cu ulei. Am lăsat cozonacii la crescut în tăvi cca o oră, apoi am uns cu ou bătut pe deasupra, am dat la cuptor și am potrivit focul la o temperatură medie. Am ținut cozonacii la cuptor cam o oră și 10 minute și i-am scos când erau rumeniți pe deasupra și când au trecut testul paiului (păstrăm câteva paie de cereale, uscate, pe care le folosim pentru prăjiturile unde nu se poate folosi scobitoarea pentru testul coacerii).
Când sunt gata, se scot tăvile apoi se trag cozonacii afară cu tot cu hârtia de copt și se pun pe un fund din lemn, acoperiți cu un șervet curat, să se răcorească lent. Ar trebui să mâncați o felie de cozonac doar când se răcește, dar parcă e vreodată posibil așa ceva? :) Cum se răcoresc puțin, și tai o felie să văd cât e de copt, cât e de bun, cât e de aromat... Motive pentru mâncat cozonacul cald se găsesc mereu... :)
Poftă bună și la mulți ani pe 2015!
Etichete:
aluat dospit,
cozonac,
desert,
dulciuri,
fructe,
nuci,
retete traditionale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).