sâmbătă, 14 mai 2016
Cum recunoastem casul de oi
Este luna mai și de obicei luna asta cumpărăm caș pentru pus la congelator pe un an de zile. Maică-mea preferă cașul de oi, pentru că de când era ea tânără și taică-meu lucra pe șantierele de construcții pentru drumuri și poduri în ceea ce localnicii numesc Valea Muntelui (zona Bicaz-Bistra), el aducea an de an caș de oi de la ciobanii din satele de pe muntele Ceahlău. Asta era în anii '50 - '60.
Așadar el m-a învățat cum să recunosc cașul de oi față de cel de vacă sau amestecat cu lapte de vacă. Drept este, că acum, la piață, rareori văd țărani care aduc la vânzare caș de oi curat. Acum tot cașul este gălbui, ceea ce înseamnă că e amestecat laptele de oaie cu acela de vacă, sau chiar e prezentat cașul de vacă drept de oaie, pentru că acesta din urmă e mai scump, având în vedere că o oaie dă mai puțin lapte decât o vacă.
Dacă un caș e cu adevărat numai din lapte de oaie, atunci culoarea lui este alb spre gri, și deloc gălbuie. Găurelele pe care le formează trebuie să fie mai curând mici, iar mirosul ca și gustul sunt specifice produselor din oaie. Pozele sunt oarecum concludente. Cașul de oi este alb-gri. Poza nu-mi aparține pentru că deocamdată ceea ce am fost, cumva, nevoită să cumpăr este un caș amestec. [Mi-a promis cineva că-mi aduce caș de oi, mi-a adus... și nu era numai de oi, acuma asta e, am sperat că mi-aduce ce spune, și ca să nu aibă impresia omul că a bătut degeaba atâta drum, l-am luat. Trebuie să-mi mișc fizicul până la piața centrală să cumpăr singură, fără ajutorul nimănui :)]
În a doua poză este un caș amestec, dar cu mai mult lapte de oaie decât de vacă, pentru că nuanța gălbuie este pală. Cum ziceam, rareori văd în piață 2-3 țărani care vând doar caș de oaie, alb-cenușiu.
sursa foto 1
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
metoda sigura de deosebire,e adevarat ca post-factum,este sa topesti o bucatica de cas:daca e de oaie se moaie complet,se rareste,se vede chiar grasimea;daca este de vaca se intinde, precum cascavalul.
RăspundețiȘtergere