Cafeaua este cea de-a doua cea mai consumată băutură din lume. Patria sa este regiunea Kaffa din Etiopia. Boabele de cafea sunt colectate din fructe roșii, mici din arborele de cafea care aparține familiei Rubiaceae. Înainte de descoperirea ei ca băutură, localnicii o consumau ca atare, mestecând aceste semințe pentru a obține mai multă energie. Transformarea cafelei de astăzi începând cu secolul al XIV-lea este un proces foarte interesant, deoarece s-au obținut soiuri de diferite tipuri de boabe de cafea și există nenumărate variante de preparare. În întreaga lume, cafeaua este plantată în aproape 70 de țări, dar Turcia nu este una dintre ele.
Se spune ca Ozdemir Pașa, guvernatorul Yemenului de azi, a adus pentru prima dată pe la 1570 cafeaua în Turcia, pe când Imperiul Otoman era condus de Soliman Magnificul. Prima cafenea oficială a fost deschisă în 1551 și, odată cu aceasta, cafeaua a fost pusă la dispoziția publicului. S-ar putea spune că licoarea amăruie numită cafea turcească a apărut în bucătăria palatului imperial. Tipul de cafea, tehnica de prăjire, gradul de măcinare, tipul de ambalaj, cantitatea de cafea și zahărul utilizat pentru o ceașcă mică, apa, ibricul special de cafea, sursa de căldură și caimacul ei sunt esențiale pentru a face o ceașcă de cafea turcească tradițională.
Cafeaua turcească reprezintă o cultură mai degrabă decât o băutură, pentru că adevăratul ei simbol este ospitalitatea atmosferei în care este servită. Cu gustul unic, mirosul și prezentarea ei reflectă o tradiție istorică. Din moment ce datează de atâtea secole, cafeaua turcească există astăzi într-o multitudine de rețete de cafea, în funcție de obiceiurile regionale.
În fiecare rețetă, clasică sau regională, trebuie să ai ingredientele potrivite pentru prepararea cafelei turcești cum ar fi boabe fine, apă de înaltă calitate și un ibric de cafea din cupru numită "cezve". Conform sfaturilor din bătrâni, pentru fiecare ceașcă de cafea turcească, se adaugă câte 2 lingurițe de cafea măcinată și de zahăr (opțional) pentru fiecare ceașcă de apă. Este necesar să utilizați apă rece în timp ce faceți cafea turcească pentru a obține caimac gros, ceea ce va menține calitatea și aspectul cafelei. După ce se amestecă puțin ingredientele, se toarnă apa iar ibricul trebuie pus să fiarbă la foc foarte mic, sau chiar pe nisip încins.
Acum, nu știu câte dintre noi mai avem răbdare să fiarbă cafeaua la foc mic, că despre nisip, nu cred că poate fi vorba. Dar cu toții știm să facem o cafea aromată și bună, care să ne trezească din amorțire dimineața și să nea dea un impuls în noua zi de muncă. Totuși amintirea unei cafele turcești băută într-o cafenea din Istanbul nu mă lasă în pace, și trebuie să spun că acolo cafeaua are un gust aparte. A fost cea mai bună cafea băută de mine vreodată, și sper să mai am ocazia să beau cafea turcească de la mama ei, chit că în general nu merg de două ori în aceeași țară. Dar pentru o cafea turcească tradițională, merită revizitat Istanbulul.
sursă foto - pixabay.com
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!
Prima bautura care e ?
RăspundețiȘtergereBeam odata cafea la nisip, in Mamaia. Acum nu cred ca mai este.
Probabil ceaiul.
ȘtergereAdevarat! Prin anii 1976 pe plaja de la Delfinariu din Mamaia era un turculet care vindea cafea la nisip, exceptionala. Era aromata, cu caimac, nu am mai baut o cafea asa de buna. Un prieten constantean mi-a dezvaluit secretul, turculetul, pt ca era un pusti cafegiul, ounea in cafea si o li gurita de rom.... Cafeaua turceasca facuta la nisip are un gust si aroma deosebita , este fara comparatie...
ȘtergereInteresanta istoria cafelei turcesti, mi-ar placea sa am ocazia sa beau o cafea autentica, turceasca. Fiind din Drobeta Tr Severin, am avut parte sa degust multe delicateturi turcesti, de la turcii care locuisera pe insula Ada Kale, dar cafea nu am baut, eram prea mica pe atunci. S-a incercat pastrarea preparatelor turcesti printr-o cafenea din oras dar a disparut si aia dupa revolutie. Mancam shaorma , acum :D
RăspundețiȘtergere:))) da, mancam si inainte shaorma, doar ca ii ziceam ”cartofi prajiti cu friptura de pui la gratar si cu salata” :D ma rpg, n-avea ketchup si nici maioneza salata, pe vremea aia.
ȘtergereNu am băut pana acum o cafea turcească dar sunt convinsă că e delicioasă si aromata.
RăspundețiȘtergereSi foarte tare...! :)
ȘtergereCafeaua turcească este cea mai buna si mai aromata, trebuie incercata.
RăspundețiȘtergereAm fost in Istanbul si spre rusinea mea n-am baut cafea turceasca. Eu sunt o mare iubitoare de cafea la filtru, dar trebuie sa recunosc ca as gusta si cafeaua turceasca daca ar fi preparata de cineva priceput
RăspundețiȘtergereEu am baut cafea turceasca doar in localurile turcesti si imi aduc aminte ca acum cativa ani am invitat prietenii de ziua mea la o cofetarie turceasca si am baut cafea, iar anul trecut la mare in Mangalia am gasit un local turcesc care prepara cafeaua asta.
RăspundețiȘtergereNu am baut pana acum cafea turceasca, sunt fidela unui singur tip de cafea si unui singur tip de cana in care mi se pare ca are gustul del mai bun :) Probabil e doar obisnuinta sau amintirile legate de ea dar mereu o savurez cu mare drag.
RăspundețiȘtergereCafeaua turceasca nu este un tip de cafea, este un fel de a o face, la ibric. In Turcia nu se cultiva cafea, numai in tarile cu clima foarte calda.
ȘtergereAm fost in Turcia si am reusit sa beau o cafea turceasca de la mama ei de acasa..intradevar e foarte bunaaaa
RăspundețiȘtergereUnul dintre obiectivele mele este sa beau o cafea turceasca, acasa la ea, pe nisip. Sper sa reusesc.
RăspundețiȘtergereImi e tare dor de Turcia! Cafeaua, plajele, bazarul, mancarea si oamenii care au mereu zambetul pe buze sunt amintirile mele din vacantele petrecute la ei.
RăspundețiȘtergere