luni, 19 noiembrie 2018
Placinta cu dovleac si miere (de post)
Pe la inceputul lunii noiembrie am primit un dovleac placintar. De mancat, am mai mancat eu placinta cu dovleac, dar de facut, nu am mai facut niciodata, pana acum. L-am lasat eu asa, pret de vreo doua saptamani dar pana la urma m-am documentat si mi-am luat inima in dinti sa-l curat. Ca nu placinta in sine era problema, ci curatatul acelui dovleac, care s-a si dovedit un soi de aventura culinara, pentru mine. N-am reusit sa fac totul ca la carte, am taiat cu chiu cu vai dovleacul in doua - era din acela sferic - apoi, pentru ca nu stiam cum sa-l curat de coaja semi-lemnoasa, am scobit cu lingura miezul, indepartand portiunile cu samburi, pana cand am obtinut o cantitate de aprox. 1 kg de miez.
A urmat faza a doua, in care eu trebuia sa pot sa dau acel miez prin razatoare, pentru ca blenderul s-a ars, desi, oricum, nu cred ca reuseam sa fac ceva nici cu acela. In fine, intr-un fel, s-a mai maruntit dovleacul, apoi am adaugat 100 g de unt si 5 linguri pline de miere - eu am folosit miere de salcam ecologica di Melio de la Apidava - si am pus intr-o tigaie mai inalta cam 15 minute la fiert pe foc mic. Nu am mai adaugat nimic altceva, iar dupa ce a fiert si a mai scazut din zeama, am lasat acest piure de dovleac sa se raceasca complet. A fost bine asa cum am facut, in cele din urma.
Asadar, la placinta am folosit:
- umplutura, 1 kg miez de dovleac, 100 g unt, 5 linguri de miere
- foile - o cana de bors de putina (cca 200 ml), o cana de ulei, 2 linguri de miere poliflora (am avut tot miere ecologica di Melio de la Apidava, dar fiind mai inchisa la culoare si foile au iesit mai brune), un praf de sare, o bucatica de drojdie si faina cat cuprinde pentru un aluat moale dar bun de intins. Mie mi-a intrat cam jumatate de kg de faina.
- mai trebuie scortisoara dupa gust, zahar pudra pentru decor
Ingredientele pentru foi e bine sa fie toate la temperatura camerei. Se pun toate intr- un castron si se amesteca bine, apoi se framanta pana se omogenizeaza aluatul. Eu nu-l fac bun de intins cu sucitorul, ci il las mai molcuț, și îl întind cu degetele atât în tavă cât și peste umplutură. Aluatul nu se lasă la dospit, deși are drojdie în el. Dar se poate lăsa 5 sau 10 minute să se odihnească, până aprindeți cuptorul să se încalzeasca si pana pregatiti tava. In plus, piureul de dovleac se poate amesteca cu scortisoara dupa gust sau cu zahar vanilat cu aroma de scortisoara (am vazut asa ceva in market).
Se imparte aluatul in doua. O parte se pune direct in tava, nu este nevoie de hartie de copt, pentru ca aluatul contine ulei. Dar daca nu vreti sa aveti mult de spalat, puteti pune hartie de copt si apoi foaia de aluat peste ea. Dupa aceea adaugati piureul de dovleac aromat deja cu scortisoara si il nivelati bine cu o spatula in toata tava. A doua jumatate de aluat se intinde foaie si se pune deasupra placintei.
Se da la cuptorul incins cca 30 de minute la foc potrivit, pe șina de la la mijloc. Este gata cand prajitura e usor rumenita, cand miroase a placinta cu dovleac in toata casa si cand, daca puneti usor un deget peste placinta foaia se simte ca este coapta si nu e foarte moale. Se scoate tava din cuptor, se lasa putin sa se racoreasca in tava dupa care puteti porni la portionat. Dupa ce se mai raceste, se pudreaza cu zahar pudra apoi se serveste. Daca mai ramane ce :)) mie imi place calda si rece deopotriva.
Poftă bună! :)
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Eu sunt mare fan placinta, dar cred ca voi incerca reteta propusa de tine cu mere, nu ne prea place dovleacul.
RăspundețiȘtergerePoti incerca linistita, reteta de baza e de la placinta cu mere.
ȘtergereUn desert perfect intr-o zi frumoasa asa cum este astazi si mierea este un adevarat deliciu,sa aveti pofta!
RăspundețiȘtergeremierea nu e toxica daca este incalzita? eu asa stiam...
RăspundețiȘtergereEu pun dovleacul intreg la copt si apoi umplu cu el placinta. Sa dai un intreg dovleac pe razatoare mi se pare prea multa munca.
RăspundețiȘtergereArată bine, mi-ai făcut mare poftă, mai ales că îmi place mult plăcinte cu dovleac.
RăspundețiȘtergereM-ai inspirat, maine fac o plăcintă :)
Mulțumesc!
Arata extraordinar de bine si, cu siguranta gustul e si mai si! Ador placinta cu dovleac! Am sa prepar si eu chiar maine, dupa reteta ta! Multumesc frumos!
RăspundețiȘtergereE un desert ideal pt sezonul rece. Imi ploua in gura!!
RăspundețiȘtergereCred ca o sa incerc si eu reteta, dar cu mere. Sigur va iesi delicioasa.
RăspundețiȘtergereYammy, placinta cu dovleac chiar nu am mai mancat demult, mi-ai facu poftaaa
RăspundețiȘtergereEu fac in fiecare saptamana placinta cu dovleac. Sunt placintele mele preferate si fac jumatate de tava pentru Jasmine cu mere si jumatate cu dovleac pentru mine :)
RăspundețiȘtergereNu am incercat o reteta de genul pana acum. Am sa incerc si reteta ta
RăspundețiȘtergere