Este posibil să vă întrebați ce fel de desert este babka? De unde provine? Oare o fi un fel de rudă cu cozonacul nostru? Și cum se face babka? Ei bine, este un fel de cozonac tradițional evreiesc pentru ocazii speciale - cu o varietate de umpluturi diferite. Unii pretind că originea lui este poloneză, și într-adevăr, în Polonia a fost inventată rețeta, dar de către evrei. Așadar, babka este alcătuit dintr-un aluat gen cozonac, cu o umplutură de cremă de cacao și ciocolată. În Israel, există foarte multe variante ale acestei prăjituri, întotdeauna atât de bogată în conținut și gust. Există rețete care folosesc aluat de patiserie (foietaj) în loc de cel dospit sau alte feluri de aluat, însă întotdeauna este vorba de un aluat mai greu, nu asemănător cu acela de pandișpan.
Rețeta poate părea complicată, la prima vedere, dar dacă ați făcut vreodată cozonac, babka o să vi se pară ceva mai simplu de făcut. Această rețetă luată de pe internet, a fost preluată dintr-o carte de bucate apărută la Ierusalim de către Yotam Ottolenghi și Sami Tamimi, care o recomandă drept o rețetă de babka tradițională.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g de făină
- 100 g de zahăr tos
- 10g drojdie uscată (un pliculeț)
- coaja rasă de lămâie
- arome (esență de rom și de vanilie)
- 3 ouă mari
- 120 ml apă sau lapte
- un sfert de linguriță de sare fină
- 150 g de unt la temperatura camerei, tăiat în cuburi mici
- ulei pentru uns tava
Pentru umplutură:
- 50 g de zahăr pudră
- 30 g de cacao (o lingură plină)
- 130 g ciocolată neagră, topită
- 120 g unt topit
- 120 g de ciocolată ruptă bucăți
Pentru siropul de zahăr:
- 120 ml apă
- 100 g zahăr tos
Cum se face
Pregătirea aluatului: puneți făina, zahărul, drojdia, ouăle, apa, aromele și coaja de lămâie într-un bol și mixați cu mixerul pentru aluaturi groase la viteză mică până la combinare, ori frământați cu mâna cca 15 minute. Adăugați sarea, apoi untul, amestecând până când totul este încorporat. Continuați să amestecați timp de aproximativ 10 minute la viteză medie, până când aluatul este complet neted, elastic, lucios și se îndepărtează de lateralele vasului.
Puneți aluatul într-un bol mare uns cu puțin ulei, acoperiți-l cu folie de plastic și lăsați la frigider cel puțin o jumătate de zi sau peste noapte. Nu se lasă la crescut în această fază. Când l-ați scos ca să pregătiți babka-ua, lăsați-l cca 10 minute la temperatura camerei apoi îl lucrați.
Ungeți o tavă mare de cozonac și tapetați-o cu hârtie cerată.
Umplutura (aici vreau să vă spun că eu o consider cea mai bună cremă de ciocolată pentru torturi și prăjituri): amestecați ușor zahărul pudră cu cacaoa, apoi încorporați ciocolata (doar cele 130 g ciocolată neagră) și untul topite la bain-marie până când rezultă o cremă consistentă. La urmă puteți adăuga, dacă doriți, esență de rom, stafide sau alte fructe confiate.
Puneți aluatul pe o planșetă și dați-i forma unui dreptunghi pe care îl împărțiți în două. Cu sucitorul întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie nu foarte mare, de formă dreptunghiulară, cu latura mare cam cât lungimea tăvii de care dispuneți. Cu o spatulă întindeți jumătate din cremă peste foaia de aluat, lăsând liberi pe fiecare margine câte 2 cm. Presărați apoi bucățele de ciocolată deasupra cremei.
Rulați foaia de aluat cu crema pe ea ca pe o ruladă, și lăsați-o la marginea planșetei. Procedați la fel cu a doua bucată de aluat. Cu un cuțit tăiați ușor rulourile pe jumătate în lungime, apoi împletiți cu grijă cele două rulouri și puneți babka-ua în tavă. Acoperiți tava cu o folie de plastic sau un prosop umed și lăsați să crească babka-ua într-un loc cald timp de o oră până la o oră și jumătate.
Preîncălziți cuptorul la 190°C îndepărtați folia sau prosopul de pe tavă și dați la cuptor amplasând tava la jumătatea acestuia. Coaceți aproximativ 40 de minute, sau până când trece testul scobitorii.
În timp ce babka-ua este la cuptor, faceți siropul. Într-o cratiță mică la foc mediu, puneți apa și zahărul la fiert. De îndată ce zahărul se dizolvă, scoateți de pe foc și lăsați deoparte să se răcească. Imediat ce ați scos tava din cuptor, picurați siropul peste babka. Folosiți tot siropul, chiar dacă pare mult. Lăsați să se răcorească, apoi scoateți din tavă și lăsați să se răcească complet înainte de a servi. Serviți cald sau la temperatura camerei.
Babka-ua va rămâne proaspătă timp de 24 de ore într-un recipient etanș la temperatura camerei. Nu se pune la frigider. Babka-ua poate fi pusă la congelator până la 2 luni. Pentru a se dezgheța, lăsați pe blat sau peste noapte în frigider.
Din experiența mea, aș spune că la o a doua încercare nu voi mai însiropa această babka, sau voi adăuga siropul fierbinte. Mie mi s-a părut că aluatul era încruzit spre mijloc, ori poate nu am avut timp destul să-l las la crescut, fiind o zi în care aveam mai multe de copt și de gătit pentru Paște. Oricum, deși așa este rețeta originală, cred că acest sirop poate să lipsească din cozonacul evreiesc :)
Pentru conformitate, urmăriți acest clip în care un adolescent face babka acasă (clipul este în limba engleză)
Poftă bună! :)
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!
Iubesc cozonacul desi nu sunt tocmai priceputa sa-l fac. Nu cred ca am gustat pana acum varianta asta
RăspundețiȘtergereEste ceva mai bun decât cozonacul nostru traditional si parca, as zice, ca mai usor de facut!
ȘtergereDe aratat, arata bine, doar ca eu nu ma prea omor cu dulciurile, cel mult fac pancakes.
RăspundețiȘtergereNici eu nu ma indemn sa fac dulciuri, mai ales de cand ai mei s-au dus - ca mai faceam pt taica-meu, in special, dar așa, de Paște, nu puteam să nu am nimic dulce pe masă! Chit că era carantină....
ȘtergereChiar arată foarte bine și chiar dacă la prima vedere pare o rețetă simplă, sunt sigura ca da puține bătăi de cap
RăspundețiȘtergere