Pagini

duminică, 15 august 2021

Maioneză rapidă

Maioneză rapidă


Când vine vorba despre salată boeuf sau alte farafastâcuri culinare numai bune de pus pe mese festive, prefer să fac eu maioneza, deși, cu mâna pe inimă spun, maioneza Hellman's mi se pare excelentă la gust și nici nu are așa mult ulei. De ani de zile făceam maioneza clasic, adică frecând gălbenușurile de ou, crude, cu ulei turnat, cel puțin preț de 10-15 minute la început, picătură cu picătură, apoi cu grijă încorporată și câte o linguriță de zeamă de lămâie. Aveam moștenire de la mama mea un băț din lemn special pentru frecatul maionezei, ca un fel de măciucă, bineînțeles mult mai mică, de formă pătrată și cu capătul rotunjit.

Însă într-o zi, un văr de-al meu priceput într-ale gătitului, mi-a arătat cum face el maioneza la blenderul vertical. Și de atunci așa o fac și eu. Folosesc pentru asta un borcan de 800 ml, care are gura largă în așa fel încât capul blenderului să între perfect. Am avut cândva și un vas special, dar fiind de plastic, s-a spart și nu l-am mai înlocuit.

Maioneză rapidă

Metoda este simplă - se pun ingredientele în borcan și se lasă 10-15 minute să se omogenizeze temperatura lor, am înțeles că este foarte important ca temperatura să fie aceeași. Adică dacă ați pus oul de la frigider și uleiul din dulapul de bucătărie și vă apucați imediat de maioneză, nu e bine, că s-ar putea să se taie. Eu nu am încercat, deci nu știu dacă e adevărat sau nu.

Apoi se bagă blenderul exact peste gălbenuș(uri) și se pornește butonul. Timp de 20 de secunde nu se mișcă blenderul de pe gălbenuș. Începe să se facă maioneza. După 20 de secunde puteți roti blenderul prin borcan, sau îl mișcați în sus și în jos, ca să adunați tot uleiul și să obțineți maioneza dorită. În mai puțin de un minut ea este gata.

Acum să vă spun în ce variante fac eu maioneza.

Varianta 1: un ou crud pus cu tot cu albuș, cca 2-300 ml ulei, zeama de la o lămâie medie. Toate ingredientele se pun de la bun început în vasul blenderului sau în borcan. Se face maioneza ca mai sus. Iese foarte pufoasă, datorită albușului, ceva mai albicioasă decât maioneza din gălbenușuri și cu un gust ușor diferit față de maioneza clasică. Dar nu e un gust neplăcut, totuși, într-o salată boeuf sau alt gen de salată consistentă este insesizabil.

Varianta 2: un gălbenuș crud, 150 ml ulei, zeama de la o lămâie medie. Faceți maioneza așa cum am explicat mai sus. Iese ceva mai densă decât la varianta 1, dar are gustul pe care îl știți.

Varianta 3: un gălbenuș crud și unul fiert, bine zdrobit cu furculița, cca 350 ml ulei, zeama de la o lămâie mare. Porniți blenderul, faceți maioneza.

Varianta 4: în afară de ou, ulei și zeamă de lămâie adăugați cca 50 ml apă rece. Maioneza iese mai moale, dar mai dietetică.

Eu de obicei fac varianta 2 plus apă.

Maioneză rapidă

Acum, unii zic că trebuie pus un praf de sare. Nu știu, eu nu am pus niciodată sare la maioneză, pentru că sarea înmoaie și, la metoda clasică de obținere a ei, face să se taie. Dar cine dorește, poate încerca. De asemenea, dacă doriți să adăugați iaurt, ca să fie și mai dietetică, puteți adăuga. Regula temperaturii ingredientelor trebuie păstrată.

În același mod fac și salata de icre - adică pun o linguriță plină vârf cu icre (sunt borcănele cu icre în comerț), cca 250 ml ulei, 50 ml apă, zeamă de lămâie. Procedez exact la fel ca la maioneză, doar că nu pun adaosuri gen miez de pâine sau griș. Dacă doriți, puteți încerca, datorită vitezei blenderului, este puțin probabil ca salata de icre să se taie.

Poftă bună! :)




Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin






7 comentarii:

  1. Cum nu consum nimic de origine animală, găsesc doar opțiuni foarte bune de maioneză în comerț.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa recunosc ca il las pe logodnicul meu sa faca maioneza cand avem nevoie, ii iese de minune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu fac maioneza acasa dar doar cand fac vinete. Pt restul cumparam maioneza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu fac maioneza cu galbenus crud si fiert si adaug si putina apa. Imi place textura mai mult. In schimb o fac mereu la mana, nu am incercat la blender.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si noi facem uneori maioneza, mersi si pentru reteta aceata :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru sfaturi! Am retinut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Varianta 3 o fac și eu! Foarte rapidă și gustoasă, mai ales în salata de boeuf!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).