Pagini

sâmbătă, 7 august 2021

Mâncăcioșii - mukbangers, un fenomen social

Mâncăcioșii - mukbangers, un fenomen social


Astă primăvară, din câte îmi amintesc, găseam pe fluxul meu de pe facebook un video în care o asiatică slăbuță mânca enorm de multă mâncare pe repede-înainte, fără să se vadă că ar înghiți îmbucăturile. Mă uitam oarecum fascinată (din fericire nu sunt pofticioasă decât rareori și în anumite condiții), pentru că era într-un fel atrăgător să privești așa o mâncăcioasă, dar eram uluită de viteza cu care fata aceea băga în ea munți de carne de porc grasă, prăjituri, câte 4-5 bucăți de câteva feluri, pulpe de pui crispy și alte cele, grase, cu sos, dulce sau sărat, nu conta. Parcă avea un stomac imens și invizibil. Tânăra îmbuca de mare zor de ziceai că n-a mâncat de o lună mai nimic. Apoi, acum câteva zile, mi-am amintit de acel video și am căutat pe net să văd dacă o găsesc. Însă iată ce am găsit, de fapt.....

Mukbangers, vloggeri care mănâncă în fața camerei


În anul 2010 a apărut o modă a mâncatului în fața camerei video în Coreea de Sud. Termenul mukbang (se pronunță aproximativ măcbeng) înseamnă mâncare în coreeană, iar când moda a devenit o nouă formă de divertisment, restul lumii a preluat termenul de mukbanger pentru cei care fac eating show-uri pe youtube.

Dacă vă întrebați de ce o fac, răspunsul este mai complex. În primul rând pentru că au sute de mii și milioane de urmăritori, pentru că da, unora le stă foarte bine când mănâncă și chiar nu-ți dai seama că trece timpul privindu-i înfulecând fel de fel de bucate. Dacă tot au așa de mulți urmăritori, brandurile de mâncare și băutură le oferă produse pe care ei le consumă în fața camerei. Cu toate acestea, la începuturi acești mukbangeri nu recunoșteau că pentru bani făceau un astfel de spectacol, dar cu toată perioada scurtă de la apariția acestui tip de divertisment, au existat și unele scandaluri pe tema asta, unii chiar și-au pus cenușă în cap, au cerut scuze userilor și au dispărut din media, ca să revină pe youtube după un timp. Însă una peste alta, în afară de mâncarea și băutura (lapte, Coca Cola, apă minerală sau alte sucuri - puteți vedea mereu în unele clipuri că mukbangerii țin sticla cu eticheta spre cameră să se vadă clar și pentru relativ mult timp ce produs este) gratis pe care o obțin, mulți mukbangeri fac mii de dolari anual din acest tip de divertisment.

De exemplu, despre fostul model Mi Zijun din China se zicea în 2016 că avea peste 6 milioane de urmăritori pe rețele de socializare chinezești și că la un concurs de mâncat live ar fi reușit performanța de a înghiți 4 kg de pilaf la o singură masă. Pe Mi Zijun nu am găsit-o pe youtube, pentru că e mai dificil să găsim chinezi rezidenți în China pe site-urile care aparțin de Google sau ați giganți americani, dar mukbangeri asiatici și nu numai se găsesc pe youtube din abundență. Preferatul meu este Bonggil (poza de sus), un sud coreean care în acest moment are 1,57 milioane de abonați pe youtube. În clipul de mai jos îl urmăriți mâncând fast food cu specific asiatic - 4 sosuri, sos iute, găluștele prăjite, etc.



De ce îl prefer? Nu pentru ce mănâncă, ci pentru că-i stă bine mâncând. Unora le stă bine să facă asta, așa cum sunt majoritatea asiaticilor, atât femei cât și bărbați, alții sunt mai puțin plăcuți la privit - mă refer la gusturile mele - de exemplu cei supraponderali sau grași de-a dreptul, care sunt greu de privit și așa, nu mai vorbesc că mâncând, mie una, mi se face silă de mâncare și de tot. Nu am să vă dau video cu ea, dar vă spun că există o astfel de mukbanger americană pe youtube, Hungry Fatchick, care are sute de kg greutate și totuși o urmăresc 217 mii de abonați. Pe undeva îi admir curajul, însă deși nici eu nu sunt vreo slăbuță (chiar deloc-deloc!), caut să-mi expun cât mai puțin posibil fizicul, în lumea reală și cu atât mai mult pe net.

Alți mukbangeri plăcuți la privit sunt Jenna , Boki (canalul ei este Eat with Boki, ea fiind o sud coreeană cu 6,41 milioane de abonați pe youtube), Zach Choi care în acest moment are peste 12 milioane de abonați youtube, Hungry Michael (USA), Nikocado Avocado un food blogger și mukbanger din categoria LGBT care știe să facă show (USA), Aejeong, McBang  (din UK), Asmeri (Grecia).



Unii dintre ei își pun în față cantități enorme de mâncare, de mii de calorii, și le mănâncă integral într-o sesiune. Alții, americanii de exemplu, doar iau câteva înghițituri și mai mult socializează (aparent, pentru că video-urile sunt înregistrate, rareori un mukbanger face un live eating show și veți înțelege de ce un pic mai încolo) cu persoane reale din preajma lor sau cu potențialii privitori. Unii mâncăcioși sunt tacticoși, au mănuși de latex, au grijă să nu se murdărească și se șterg la gură imediat, alții sunt ca niște copii, plini de sos și de mâncare la gură, pe față, pe masă, etc. Unii, majoritatea de fapt, mănâncă singuri în fața camerei, alții se cuplează câte doi/două pentru a face conversație și show. Cei mai mulți nu filmează și altceva, însă sunt youtuberi care se filmează cumpărând produsele sau pregătind mâncarea. Mulți aleg să-și filmeze pe de-a întregul fața, alții se filmează doar de la nas în jos, păstrând discreția asupra identității lor reale.

Mukbangerii chiar mănâncă atâta mâncare??


Răspunsul scurt este NU. Unii, da, mănâncă o masă obișnuită, dar nu cantități enorme. Cei care fac show cu porții nenumărate de mâncare, grasă, dulce, fast-food, etc, de fapt scuipă mâncarea după ce o mestecă de 2-3 ori, apoi mai iau o bucată și tot așa. Când editează filmul, bineînțeles că scenele cu scuipatul mâncării sunt tăiate și clipul este lipit astfel încât să se creadă că ei mănâncă totul, dar se vede limpede că la fiecare 15-20 de secunde filmul este editat. Sau, o altă variantă, dacă există o altă persoană în spatele camerei de filmat, în timp ce mestecă fac un semn discret, cunoscut de către cel care filmează și acela oprește filmarea, apoi o reia după ce mâncarea din gură a fost scuipată într-o căldare. Filmul final nu este editat grosolan, firește, ei au grijă să vă arate mâncarea și înainte și după ce dau jos ce au deja în gură, așa că impresia generală nu suferă foarte mult, dar mai ales dacă dați la viteză 0,5 un astfel de video veți vedea clar câte scurte întreruperi are un eating show de câteva minute. Iar cel mai important indiciu, este că nu vedeți decât de 5-6 ori un mukbanger că înghite efectiv mâncarea din gură pe parcursul unei sesiuni de eating-show. Urmăriți-le mărul lui Adam :) Mai jos, un video în care ni se explică ce se întâmplă cu mâncarea din gura unui mukbanger. Chiar dacă este în engleză, nu e greu de înțeles din imagini ce vrea să spună acest clip.



A fi mukbanger este periculos?


Se pare că DA. Este cunoscut în mediul vloggerilor cazul lui Kate Yup, despre care la un moment dat s-a crezut că este sechestrată și forțată să mănânce pentru bani (în două dintre video-urile ei se aude o persoană șoptindu-i să mănânce mai repede, iar în altul se vede în reflexia unui bol din sticlă că mai este cineva în cameră). Kate Yup arată foarte slabă, posibil anorexică, iar la un moment dat a găsit metode de a da semnale SOS către useri. Într-un alt clip are vânătăi pe brațul stâng și o crăpătură suspectă la gură ca și cum ar fi fost plesnită peste față. Ea a negat toate aceste suspiciuni ridicate de urmăritorii ei, dar nu a mai apărut pe youtube de mai bine de un an.

Mâncăcioșii - mukbangers, un fenomen social

 
Așadar, a fi mukbanger este profitabil și distractiv, până nu devii o mașină de făcut bani în mâna cuiva. Nu știu dacă e o formă de divertisment de durată. Nici nu contează asta. Pentru privitori, distracția contează, mai ales sau, numai dacă, fac parte din categoria mea, cei care nu au poftă de nimic din ceea ce se vede pe ecran. Altfel, ajungeți să mâncați cât nu vreți ;) uitați-vă la ei, dar nu faceți ce fac ei, mâncăcioșii lumii!

Și la urmă, un pont: vizualizați clipurile la viteză 2x, este mai amuzant totul, inclusiv ronțăitul care se aude în fundal! :P  





Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin




16 comentarii:

  1. Sincer, mie nu imi plac astfel de videoclipuri, nu le urmaresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mă întreb de ce oare așa de multă lume îi urmărește, de exemplu Choi are 12 milioane de foloweri iar Boki 6 milioane! Adica da, le-am vazut si eu clipurile astea, cateva, odata asta primavara si acum, cand am scris articolul. Dar nu-mi ard ochii de nerabdare sa-i vad mereu sau in mod constant!

      Ștergere
  2. Eu nu pot sa ma uit la asa ceva dar e clar ca lumea e fascinata de ei, dupa cum o arata numarul de urmaritori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Când a apărut si la noi acest trend m-am uitat si eu, dar nu prea mult, mai mult de curiozitate. Am renuntat! Nu este tocmai pe gustul meu.
    Se vede clar ca unele videoclipuri sunt facute doar pentru a face cati mai multi bani. Unora nici nu le face placere sa manace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A apărut si la noi? ca eu am cautat mukbangeri romani si nu am gasit!

      Ștergere
  4. Mie nu mi-a placut niciodata acest tip de clip. Prefer sa ma uit la Chefi la cutite :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eram convinsa ca nu mananca ei atat si stii de ce? Sunt prea slabi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi scrie în articol ce fac :)

      Ștergere
    2. Așa este, majoritatea sunt slabi și foarte slabi, iar cei grași, ce să vezi :))) mănâncă doar 2-3 guri și în rest socializează :D

      Ștergere
  6. Nu sunt atrasa sa privesc astfel de videoclipuri dar a fost interesant sa citesc informatii despre aceasta "activitate" si ce este in spatele culiselor. In ziua de azi, lumea este atrasa de chestii ciudate, cum ar fi si distrusul lucrurilor si le place cum se aude au milioane de viz si tot asa. Traim intr o lume ciudata :DD

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei cu milioane de vizualizari scot si bani din asta, nu degeaba fac ceea ce fac ;) de exemplu Jamila, la inceputuri, castiga foarte mult din reclamele puse pe youtube la retetele ei video. A fost prima in domeniul retetelor video la noi si chiar a recunoscut intr-un interviu acest lucru. Nu stiu acum ce mai poate castiga, pentru ca au aparut multe culinarese cu retete video, ca ciupercile dupa ploaie :)

      Ștergere
  7. Mă gândeam eu că nu au cum să mănânce tot, ar avea probleme grave dacă ar face asta, chiar și din când în când.
    Nu mi se pare o formă frumoasă de divertisment, pe mine nu mă atrage.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi se par ok clipurile de acest tip cata vreme se mananca o cantitate mica de mancare si eventual se face un chat dragut cu vizualizatorul... dar cantitatile acestea enorme chiar pot induce in eroare o persoana normala !!! Ce prostie.... Nu ma uit de fel la astfel de videos, nu sunt o mancacioasa si nici nu imi face placere sa ma uit in gura altcuiva 😅😂😂 Dar acum ca stiu ca multe sunt fake mi se pare asa o prostie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din moment ce o fac pt reclama, e evident ca vor sa inducă ideea ca mâncarea din fața lor e așa de bună încât mănâncă și mult, și cu poftă, ca lumea să cumpere... din păcate de cele mai multe ori ei mănâncă fast food. Puțini sunt ca Choi, care pregătește mâncare adevărată!

      Ștergere
  9. Eu nu am nicio problema in acest sens. Nu prea am stat sa urmaresc genul asta de clipuri pana acum

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).