Adesea, când eram copil, acasă la ai mei, mama făcea o mâncare foarte gustoasă din chiftele sau pârjoale. Făcea un castron mare de chiftele la tigaie, iar o parte le punea mai apoi la fiert într-un sos de roșii, de multe ori cu ceapă și ardei gras, pe care le mâncam la masa de prânz așa, cu pâine sau cu mămăliguță, ori cu piure de cartofi moale, untos și bun, iar noi, copiii, cel puțin, nici nu mai aveam nevoie de altceva. De mică m-am învățat să mănânc un singur fel de mâncare la masă, pentru că nu mă dădeam în vânt după borșul de carne de vită, cum nu mă dau nici acum, după ciorbe și supe la modul general, așa că un fel doi mai consistent, alături de o salată bună, dacă se potrivește cu mâncarea, este tot ceea ce am nevoie la masa de prânz, oricât de foame mi-ar fi.
Așadar să vă detaliez în continuare cum se face mâncarea de chiftele cu sos de roșii, ceapă și ardei gras, care este rețeta. E o mâncare destul de simplă și rapid de făcut, mai ales dacă aveți deja chiftelele pregătite cu o zi, două în urmă și doriți o diversificare culinară.
Pentru 4 porții avem nevoie de:
Pentru chiftele:
- 500 g de carne tocată amestec (porc și vită, sau porc și pasăre, așa cum prefer eu)
- o ceapă de mărime medie
- un cățel de usturoi (opțional)
- 2-3 ouă
- o felie de pâine muiată în lapte sau în apă caldă
- pătrunjel verde și mărar
- sare, piper, alte arome
- ulei pentru prăjit, dacă alegeți varianta la tigaie.
Pentru sos:
- 2 cepe mari
- un ardei gras mare, galben sau verde
- 2 linguri de bulion de roșii Alex Star
- 2 pahare de apă caldă (350-400 ml)
- 3-4 linguri de ulei
- sare, piper, un mănunchi de pătrunjel verde, alte arome
Chiftelele se fac din carnea tocată amestecată cu ceapa tăiată mărunt și sotată înăbușit câteva minute în ulei încins până se face aurie și translucidă, pâinea muiată și stoarsă, sare și piper, ouăle întregi și verdeața tăiată mărunt, usturoiul tăiat bucățele mici. Se amestecă totul bine, și atenție, ceapa sotată se adaugă răcorită bine în compoziție, altfel se coagulează ouăle și nu vrem asta. Dacă vă plac și alte arome în chiftele, le puneți, eu am scris rețeta de chiftele așa cum o facem noi în casă. Ai mei nu erau obișnuiți cu condimentele de azi, și nici eu nu folosesc mai mult decât sare, piper și verdeață la multe din mâncărurile tradiționale.
Formați chiftele cu mâna umedă și le prăjiți ori la tigaie, ori pe așezați, ușor distanțate unele de altele pe o hârtie de copt într-o tavă de aragaz și le dați la cuptorul încins, la foc mediu cca 15-20 de minute sau până se rumenesc puțin. Observați că nu folosesc făină de grâu pentru chiftele, sunt mai sănătoase așa, mai ales făcute la cuptor. Ele, dacă sunt pregătite special pentru a fi fierte ulterior în sosul de roșii, nu este nevoie să fie prăjite sau coapte de tot, oricum vor fierbe mai încolo.
După ce sunt gata chiftelele, pregătim sosul.
Cepele se taie mărunt și se sotează ușor cu ulei. Eu nu recomand aici să fie ceapa prăjită și nici măcar aurie, maxim 2 minute de sotat la foc mic este de ajuns, doar cât să dea un gust bun sosului. Apoi se adaugă în cratiță ardeiul curățat și tăiat și el în bucățele mici și un praf de sare. Mai lăsați un minut să se soteze și ardeiul, apoi stingeți totul cu unul-două pahare cu apă caldă, în funcție de cum doriți sosul, mai zemos sau mai vârtos. Adăugați bulionul de roșii amestecând bine să se omogenizeze totul. Când începe să clocotească la foc mediu, adăugați chiftelele și lăsați să fiarbă fără capac totul până când sosul scade așa cum îl vreți - eu îl prefer mai zemos, dar el poate ieși la fel de gros ca un sos de făină. La urmă potriviți de sare și de piper, adăugați și alte arome dacă doriți, apoi presărați pătrunjelul verde tocat mărunt. Mai lăsați să clocotească un minut și închideți focul.
Mmm...ce pofta mi-ai făcut! Piftele fac mai mereu, dar de sosul acesta minunat uitasem. Abia aștept să fac și eu!
RăspundețiȘtergereFac si eu aceasta mancare cam de doua ori pe an, atunci cand ne saturam de chiftele prajite. :)
RăspundețiȘtergereEu ma satur de chiftele mai des decat voi :) asa ca le prefer cu sos alb sau de rosii, ca parca sunt ceva mai blande pt stomac cand mai fierb putin.
ȘtergereArata demential!! Cred ca sunt delicioase. Nu am mai mancat chiftelute de ceva timp...
RăspundețiȘtergereChiar mi-era pofta zilele trecute de chiftelute marinate!
RăspundețiȘtergereCat de bine arata chiftelutele! O sa incerc si eu reteta!
RăspundețiȘtergereimi placeau la nebunie chiftelele cu sos, le-am adaptat si in varianta vegetala
RăspundețiȘtergereChiar nu am incercat, mi-ai dat o idee! :P
ȘtergereArata tare bine, cu siguranta o sa incerc reteta ta.
RăspundețiȘtergereBuna idee de preparat culinar pentru weekend, imi aduce aminte de copilarie.
RăspundețiȘtergereVaiii, cum arată! Am înghițit în sec!
RăspundețiȘtergereFăceam și eu, dar nu cred că era această rețetă.
Chiar o voi încerca pe a ta.
Mulțumesc!
Ador chiftelutele in sos. Chiar mi-ai dat o idee sa fac si eu.
RăspundețiȘtergereIubesc felul asta de mancare si niciodata nu ajung sa-l fac si asta pentru ca sotul meu iubeste chiftelele simple si imi zice sa nu le stric punandu-le in sos
RăspundețiȘtergereImi plac chiftelele, doar ca rar ajung sa le mananc cu sos, se termina pana sa incropesc eu sosul.
RăspundețiȘtergere