Zilele astea, că tot a fost post, am încercat și eu un ratatouille (se citește ratatui) clasic, adică un ghiveci franțuzesc, fiert pe foc potrivit, nu la cuptor. Și, drept să spun, în afară de salate de tot felul, de care te cam saturi la un moment dat, acest fel de ghiveci este una dintre cele mai ușor de preparat mâncăruri de vară. Oricât ar fi de cald, parcă tot simți nevoia să mănânci ceva gătit, chit că te mai apropii și de aragazul pornit când afară sunt peste 35 de grade. Iar pentru cei care au grădină proprie de legume, este o modalitate excelentă de a-și valorifica imediat produsele.
Eu am folosit așa:
- 2 dovlecei de mărime mijlocie, curățați de coajă
- o vânătă mărișoară, curățată de coajă (nu în totalitate, dar aproape de tot. Sunt persoane care consumă vânăta cu coajă cu tot, însă eu am o problemă cu gustul amărui și prefer s-o curăț.)
- un ardei capia mare
- o ceapă albă, mare
- 2 linguri de bulion (se pot pune roșii cherry pentru un aspect și un gust mai deosebit)
- sare, piper alb și negru
- pătrunjel și mărar verde (opțional)
- oregano și rozmarin
- ulei
După ce am curățat legumele, cum v-am spus, le-am tăiat cuburi mărișoare, și la fel și ardeiul capia și ceapa, le-am tocat mai grosier, nu mărunt. Ceapa am sotat-o în ulei până a devenit ușor translucidă, apoi am pus restul legumelor la fiert, cu apă să le cuprindă, cca 20 de minute după care am adăugat bulionul amestecând ușor. Am lăsat să mai scadă pe foc mediu încă 10-15 minute, apoi am presărat sare, piper alb și negru (piperul alb mi se pare că dă o aromă specială mâncărurilor). Înainte cu 1-2 minute să închid focul, am presărat puțin rozmarin și oregano, dar am adăugat și mărar și pătrunjel verde, tocate, pentru că așa m-am obișnuit. Cine vrea ca acest ghiveci franțuzesc originar din regiunea Provența să aibă un gust cât mai apropiat de cel original, poate renunța la aceste verdețuri autohtone.
Ghiveciul ratatouille se poate mânca atât cald cât și rece, ca atare, ca o mâncare de post, sau alături de carne, caș sau orice altceva doriți.
Poftă bună! :)
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!
Am tot auzit de reteta aceasta, dar nu am incercat varianta originala. E o idee buna, chiar nu mai stim ce sa gatim!
RăspundețiȘtergere