marți, 27 august 2024

Salată de dovlecei

Salată de dovlecei


Mie îmi plac dovleceii, cu toate că au un indice glicemic mare și nu sunt recomandați celor cu diabet (eu așa știam chiar de la un medic endocrinolog, și din câte îmi amintesc în cărțile mai vechi de bucate care conțineau acest IG dovleceii erau trecuți cu 65 din 100, nu cu 15 ca astăzi, probabil se mai schimbă niște parametri care păreau ficși), dar vara tot nu mă pot abține să nu fac salată de dovlecei cu usturoi, atât de bună este că nu-mi trebuie nimic altceva la o masă de dimineața sau seara.

De obicei, o fac mai simplă, dar azi vă propun o rețetă de salată de dovlecei ceva mai consistentă, care într-adevăr se pretează ca fel de mâncare la o masă mai ușoară.

Ingrediente pentru 4 porții:
- 3-4 dovlecei mai mărișori
- 1 ceapă mică (opțional)
- o jumătate ardei gras (de preferință galben)
- 100 g brânză feta sau telemea (opțional)
- 2-3 linguri ulei sau maioneză
- câțiva căței de usturoi zdrobiți la presă
- Sare și piper după gust
- mărar sau pătrunjel verde, după preferință


Instrucțiuni:

Se curăță și se spală dovlecii apoi se taie în felii subțiri sau în cubulețe. Unii spun să nu cureți de coajă dovleceii pentru că este bogată în nutrienți și oferă o textură plăcută salatei, însă eu nu am încercat și nu cred că mi-ar plăcea.

Pentru salată poți fierbe dovleceii în apă cam 10-15 minute, sau îi poți sota într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei timp de 3-4 minute, până devin moi. Această metodă adaugă un gust mai intens, dar dacă ai probleme cu fierea sau ficatul, sunt mai dietetici dovleceii fierți. Și, de altfel, gustul propriu-zis al salatei este dat de usturoi și maioneză, nu de modalitatea de pregătire a dovleceilor. După pregătirea termică eu las dovleceii la scurs într-o sită cca un sfert de oră.

Dacă pui ceapă, o tai fideluță, la fel și bucata de ardei gras, apoi amesteci totul într-un bol mare. Adaugă sare, piper, usturoiul presat, câteva linguri de maioneză sau ulei (dacă dorești o salată de post) și amestecă totul ușor. Mie îmi place această salată cu usturoi destul de mult, așa că pun un cățel mare într-o salată de cca 4-5 porții.

La urmă presară telemea rasă și mărar sau pătrunjel verde tocat pe deasupra, însă renunță la telemea dacă faci salata pentru o zi în care ții post.

Salata se servește rece sau la temperatura camerei. Poate fi păstrată la frigider pentru câteva zile, dar este recomandat să o consumi proaspătă pentru a păstra textura legumelor.

Poftă bună! :)

Salată de dovlecei



Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Facebook Share pin










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular va dati acceptul ca acest site sa foloseasca si sa stocheze exclusiv pentru comentarii datele personale pe care le introduceti (nume, site sau cont google).